NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 15.06. – 21.06.

U Crnoj Gori su protekle sedmice, nakon 40 dana pauze, registrovani novi slučajevi koronavirusa. Zasad se radi o importovanim slučajevima, ali prema najavama ljekara možemo u narednim danima očekivati povećanje broja oboljelih. Ukoliko se ne budu poštovale mjere, možemo ponovo doći u fazu lokalne transmisije. Slične epidemiološke trendove vidimo i u regionu s kojim dijelimo …

776

U Crnoj Gori su protekle sedmice, nakon 40 dana pauze, registrovani novi slučajevi koronavirusa. Zasad se radi o importovanim slučajevima, ali prema najavama ljekara možemo u narednim danima očekivati povećanje broja oboljelih. Ukoliko se ne budu poštovale mjere, možemo ponovo doći u fazu lokalne transmisije. Slične epidemiološke trendove vidimo i u regionu s kojim dijelimo jezički i medijski prostor.

Infodemija, vjerna pratilja pandemije, pokazuje da nam prijeti opasnost i od ponovnog inficiranja medija i društvenih mreža dezinformacijama o COVID-19. Prošle sedmice smo pisali o više puta analiziranim tvrdnjama da je koronavirus nastao u laboratoriji, teoriji zavjere o vakcini za koronu koju “đubrad satanistička hoće da ubrizga nama i našoj deci”  i koja sadrži „ćelije abortiranih beba i ćelije humanizovanog miša“, i o lažnoj vijesti o navodnom sudu za ljudska prava koji zahtijeva od država da prekinu svako dalje zatvaranje i izolaciju građana.

Region je prethodnih dana strahovitom brzinom obišao naslov da je Desanka Maksimović, omiljena pjesnikinja mnogih jugoslovenskih generacija izbačena iz školskih programa u Srbiji. Sa društvenih mreža je progovorio jed pravednika, zgražavanje, užasavanje i svakojaka kritika. Problem je što veliki broj kritičara nije pročitao dalje od manipulativnog „klikbejt“ naslova. Desanka ostaje u programima, uključujući i u programu svih razreda osnovne škole, gdje i pripada. Samo je dio njenog opusa isključen iz viših razreda gimnazije, i zamijenjen nekim drugim autorima i djelima koji bolje odgovaraju programu.

Žalosne priče o poznatim ličnostima uvijek privuku dosta klikova, a klikovi donose zaradu. Tako su nas neki regionalni portali „navukli“ naslovom da je umro „prvi čovjek Rusije“, propraćenom prigodnom slikom uplakanog Putina. No, naravno, nije umro Vladimir Putin, nego Aleksej Leonov, ruski astronaut, i to u oktobru 2019. Ovo zakašnjelo saznanje nije omelo dezinformatore da ga propisno ožale.

U Crnoj Gori, u standardnoj ponudi su i dezinformacije koje prate turbulentni odnos države i Srpske pravoslavne crkve. U proteklom periodu čitali smo informacije za koje nijesu navedeni nikakvi izvori o tome kako o crkvenom pitanju postoji raskol u izvršnoj vlasti, između premijera i predsjednika države. No, njih su dvojica zajedno sastali sa episkopima SPC u Crnoj Gori i iznijeli im jedinstvenu pregovaračku ponudu.

U Crnoj Gori uskoro očekujemo raspisivanje izbora, a s početkom kampanje i nove dezinformacione narative iz zemlje i okruženja. Medijska pismenost nam nikad nije bila potrebnija, zato nam ukazujte na sumnjive informacije, a mi ćemo ih za vas provjeriti.

Autor:

admin

Objavljeno:

23/06/2020

Ocjena:

Analize