U sedmici za nama izvještavanje o pandemiji je u fokusu svih medija, a brojne dezinformacije o toj temi analizirali su regionalni faktčekeri.

I ova situacija je pokazala da je region provincija. Teorije zavjere iz svakog kutka svijeta u relativno kratkom roku nađu put i do naših sredstava informisanja. Teoretičari zavjere i poklonici pseudonauke su, izgleda, dobro povezani i jezičke barijere im ne predstavljaju nikakav problem. No, i nama je lakše da raskrinkamo ono što su već provjeravale kredibilne organizacije širom svijeta. To pomaže jer imamo i ogromnu količinu dezinformacija iz izvorne domaće proizvodnje.

U Crnoj Gori su se teorije zavjere, čije su prirodno stanište marginalni portali i tabloidi, probile i do centralne emisije posvećene pandemiji na Javnom servisu RTCG. Ne ulazeći u slobodu javnog servisa njegovih urednika i autora da sami biraju goste i uređuju emisije, pokušali smo da ukažemo na to koliko je dezinformacija posredstvom kanala koji svi plaćamo plasirano građanima. RTCG je do ovoga profesionalno radila, pa se nadamo da će uredništvo ubuduće naći način da se njihovi pozivi za gostovanja ne zloupotrebljavaju za dezinformisanje.

Hapšenja ne smiju biti odgovor na lažne vijesti

Pisanje o predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću je uvijek zanimljivo čitaocima u zemlji i regionu i donosi klikove. Tabloidi su objavili lažnu vijest da je „jedva živ“ od koronavirusa, a to su prenijeli brojni regionalni mediji. Već znamo da vlasti u Crnoj Gori u nedostatku efikasnih i demokratskih metoda u borbi s lažnim vijestima pribjegavaju hapšenjima. Tako je zbog dijeljenja ove informacije sa portala tabloida uhapšen politički aktivista iz Bijelog Polja. Vlada nema strategiju i mjere za borbu protiv lažnih vijesti. Ne može ni da „uhapsi“ tabloide iz Srbije. Godinama žmuri na uspon desničarskih sajtova i stranica koje su rasadnici lažnih vijesti i knjiški primjeri cyber bullyinga nad pojedincima. Ali zato može da uhapsi pojedinca. Koji nije dužan da zna da je vijest koju je prenio lažna. Iako bi svaki odgovoran pojedinac to trebalo da zna i da dvaput razmisli kakve vijesti dijeli na društvenim mrežama.

U Srbiji je novinarku Anu Lalić, pod optužbama za izazivanje panike objavljivanjem teksta o situaciji u KC Vojvodina, policija privela i odredila joj zadržavanje od 48 sati, da bi, poslije pritiska javnosti, sjutradan bila puštena na slobodu. Ovo su kritikovale brojne organizacije i novinarska udruženja.

Dezinformacije o “čudotvornim” ljekovima kreiraju lažni osjećaj sigurnosti

Za koronavirus još nema vakcine, a nema ni zvanično potvrđenog lijeka za COVID-19. Ipak, brojni mediji i pojedinci ne prestaju da šire dezinformacije o navodnim ljekovima iz prirode. Raskrinkavanje.ba je ove sedmice u svojim analizama objasnilo da morska so i đumbir i kurkuma ne liječe COVID-19. Fakenews.rs je pisao o nastavku širenja neosnovanog optimizma da će novi koronavirus nestati s toplijim vremenom.

Takođe, mediji često najavljuju „čudotvorne“ ljekove preuveličavajući vijesti o uspijehu nekih medicinski tretmani koji za sad imaju samo anegdotalnu potvrdu. Faktograf.hr je utvrdio da fotografija navodnog francuskog lijeka za COVID-19 koja je dijeljena na društvenim mrežama zapravo prikazuje test na novi koronavirus koji je razvila Južna Koreja. Raskrinkavanje.ba je pisalo o dezinformacijama o kombinaciji hidroksiklorina i azitromicina, a Rakrinkavanje.me o ruskom tretmanu meflokvinom i kubanskom interferonu alfa 2b.

Ove dezinformacije možda djeluju bezopasno, ali treba znati da neki ljudi ugrožavaju svoje zdravlje u uvjerenju da će ih od bolesti sačuvati tamjan, morska so ili limun, a da će ih ako se već razbole izliječiti čudotvornim ljekovima s raznih meridijana.

Širenje dezinformacija o EU se nastavlja

I u protekloj sedmici dežurni antizapadni tribuni su nastavili sa širenjem lažnih vijesti o Evropskoj uniji i sa veličanjem Kine i Rusije. Mnogi mediji u regionu su objavili dezinformaciju da je Kina proglasila kraj epidemije. Regionalni faktčekeri su raskrinkali lažnu vijest da su zemlje EU zabranile prelet ruskom avionu koji je nosio humanitarnu pomoć u Italiju. Nije tačna ni vijest da Talijani masovno skidaju evropske, a ističu ruske i kineske zastave. Ruski mediji su lansirali i lažne informacije o zdravstvenom stanju premijera Velike Britanije, o čemu je pisao makedonski portal za provjeru činjenica f2n2.mk.

Nastavilo se i sa objavljivanjem netačnih informacija o situaciji u Italiji, uključujući dezinformacije o broju umrlih, praznim bolnicama, i tome da ljude starije od 60 godina više ne stavljaju na respiratore. Razkrinkavanje.si je pisalo o viralnom video snimku iranske djevojčice koja ima teškoće u disanju i ocjenio tvrdnje da je COVID-19 uzrok neutemeljenima.

Teorije (zavjere) o nastanku koronavirusa

Od izbijanja epidemiju prate i različite teorije zavjere. Neke od njih su organizacije koje se bave provjerom činjenica analizirale ove sedmice. Pisali smo o teoriji zavjere da je virus ukraden iz kanadske laboratorije. Raskrikavanje.rs je utvrdilo da nije tačno da je koronavirus predviđen u bestseleru i dokumentu njemačke vlade. Teorije zavjere bi bile nepotpune da u njih nije umiješan  i Džordž Soros, o čemu je pisalo Raskrinkavanje.ba.

Naš informacioni prostor ne određuju međudržavne granice, već jezik koji svi razumijemo. Vidimo da se u regionu pričaju iste priče i šire iste dezinformacije. Zbog toga je za uspješnu borbu protiv dezinformacija  važno da imamo širu regionalnu sliku, razmjenu ideja i zajedničke inicijative. A borba protiv dezinformacija nikad nije bila važnija.

Mreža organizacija s prostora bivše Jugoslavije koje se bave provjerom činjenica na Viberu su pokrenule zajednicu pod nazivom „COVID-19 Provjereno“, na kojoj možete pronaći analize dezinformacija o pandemiji smrtonosne bolesti. Čitajte nas! I čitajte pažljivo.