Kritikovati se mora, ali ne kroz montaže i lažne vijesti

394

Kada ste političar, javni funkcioner ili istaknuti aktivista morate biti spremni da podnesete kritiku, kako u medijima tako i na društvenim mrežama. Ipak, neistomišljenicima često nije dovoljno da iznesu kritike pa pribjegnu iznošenju neistina.

Vođeni tom matricom pojedini korisnici društvenih mreža plasirali su snimak premijera Dritana Abazovića kako sa društvom navodno pjeva pjesmu koja slavi fašistički četnički pokret, iako se zapravo radilo o snimku koji je još ranije objavljen na stranicama Građanskog pokreta URA i na kojem se jasno čuje da okupljeni pjevaju albansku pjesmu.

Svoje neslaganje sa stavovima koje iznosi građanska aktivistkinja Jovana Marović kroz dezinformisanje javnosti iznio je tabloid Alo. Na tom portalu objavljen je tekst naslovljen „PRAVO PRIJATELJSTVO SA LAŽNOM DRŽAVOM Marović i Kurti usaglasili strateške prioritete Crne Gore i tkz. Kosova“ u kojem se navodi „da je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa samoproglašenim premijerom Aljbinom Kurtijem, zaključeno da su odnosi Crne Gore i tkz. Kosova prijateljski i bez otvorenih pitanja“.

Neupitna urednička sloboda bi svakako mogla dozvoliti ovakvo pisanje samo da redakcija Aloa nije objavila 17. juna „vijest“ o sastanku koji se dogodio još u oktobru prošle godine, dakle cijelih sedam mjeseci nakon što je Marović podnijela ostavku na funkcije potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova.

I portal Borba je kroz dezinformisanje obznanio neslaganje sa uredničkom politikom dnevnog lista „Dan“. Ovaj portal objavio je tekst u kojem tvrdi da su vlasnici „Dana“ „pokazali svoje pravo lice“ jer je tokom predizborne kampanje promovisao izborni materijal DPS-a, iako je bilo jasno da se radi o političkom marketingu koji je tokom kampanje regulisan propisima i cjenovnicima i koji je normalan za sve medije.

Ovakvo demonstriranje neslaganja nije ekskluzivno upereno protiv domaćih aktera. O tome svjedoče razobličene dezinformacije da je Mišel Obama transrodna osoba i sveprisutne neistine o porodici Soroš, od toga da je Džordž Soroš neistomišljenike nazvao bijelim rasistima, pa do lažne vijesti o njegovom sinu za kojeg se tvrdilo da je otvoreno rekao da će cenzurisati konzervativce i novinare.

Takođe, protivljenje politikama EU nedavno je dobilo oblik dezinformisanja kada je od vijesti da je desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) tražila raspuštanje EU nastala neistina da se bliži kraj EU i da su to tražili Njemci.

Kritikovati se mora, ali isključivo ako ne podrazumijeva montirane snimke, reciklažu i zloupotrebu starih vijesti i potpuno izmišljanje izjava i „činjenica“.

In this article