Mjesec ponosa i neistina: Dezinformacije u službi diskriminacije 

498

Ko se sjeća epidemije majmunskih boginja, sigurno se sjeća da su u nezvaničnim, ali i nekim zvaničnim, kanalima komunikacije za nju kao odgovorni bili predstavljeni članovi gej zajednice. Fekt-čeking mašina se potom uključila i demantovala takve navode iako je lavinu negativnih komentara po društvenim mrežama i sekcijama komentara po portalima bilo nemoguće spriječiti. Kako tada, tako i sada, internet ekosistem kao da spremno čeka, što se kaže  k’o zapeta puška, da iznova i iznova opali po LGBTiQ “neprijateljima”…. A, kud ćeš ljepše od mjeseca prajda, koji se u junu obilježava širom svijeta. 

Sve je krenulo iz Francuske. Jedan jako dobar umjetnik usudio se da slavi različitosti, tako što je 3D tehnikom obavio zastavu duginih boja oko čuvene Trijumfalne kapije. “Vijest” došla do našeg govornog područja, mnogi su, figurativno rečeno, zaplakali za nekada velikom zemljom, koja se sad pretvara u nešto zbog čega se, kako tvrde pojedinci, velikani poput Napoleona, De Gola i Miterana “prevrću u grobu”. Zamjenu teza i plasiranje dezinformacije – da Trijumfalna kapija nije osvanula obavijena LGBT zastavama, već je u pitanju video montaža, korisnici Fejsbuka su ispratili i komentarima da “Trijumfalna kapija prolazi kroz najodvratniji i najsramniji period”. Kad bi kamenje moglo da priča… 

Ako je LGBTiQ zajednica izvor inspiracije za internet trolove, onda je papa Franjo ultimativna muza za one koji se bave vještačkom inteligencijom. Do sada smo imali priliku da vidimo papu kako šeta u skupocjenoj modernoj jakni. Brzo je postalo jasno da je u pitanju AI uradak. A, šta se dobije kada se spoje 2 i 2? – pa naravno: sjajna dezinformacija. Papa Franjo osvanuo je, kao Trijumfalna kapija, ogrnut zastavom duginih boja. Problem je samo u tome što je fotografija AI generisana.   

Na fonu hrišćanstva stiže još jedna dezinformacija i to pravo iz papinog komšiluka. Katolička udruženja i fondacije protiv abortusa marširali su Rimom prije nekih mjesec, a video sa tih skupova iskorišćen je da se u mjesecu prajda lansira lažna vijest. Ako je vjerovati nekolicini korisnika društvenih mreža, premijerka Italije, Đorđa Meloni, donijela je odluku o uvođenju “Mjeseca roditeljskog ponosa”, koji bi bio kontrateža priDEMONth-u u “Americi”, opisanom kao degeneracija. Prvo, pride month se obilježava u cijelom svijetu, ne samo u SAD. Drugo, Meloni, iako desničarski nastrojena, takvu odluku nije donijela, iako se video sa marša iz maja predstavlja kao da je neka vrsta proslave tog ukaza. 

I priliku da “zakuca” niz dezinformacija o mjesecu prajda, dobili su često demonizovane Amerika i Ujedinjene nacije. Korisnici društvenih mreža kažu da se radi o sprovođenju “bolesne agende”, jer su ispred sjedišta UN-a, zastave članica zamijenjene zastavama duginih boja. Bilo je potrebno 5 minuta da se takva tvrdnja demantuje. LGBTiQ zastave vijorile su se ispred Rokfeler centra u Njujorku, koji je od zgrade UN-a udaljen nekih dva kilometra. Zašto su zastave okačene u centru Velike jabuke, u Rokfeler centru su jasno naznačili: “Proslava mjeseca ponosa postala je glavna komponenta programa Rokfeler centra, igrajući ključnu ulogu u obezbjeđivanju inkluzivnog i raznolikog prostora za sve u srcu Midtauna”. 

Sveukupno, proslava inkluzivnog i raznolikog prostora za sve pretvorila se u kršenje ljudskih prava, pozive na linč, širenje govora mržnje, a mjesec ponosa se još jednom pretvorio u mjesec širenja dezinformacija o LGBTiQ zajednici.  

Marko Vukajlović 

Novinar Raskrinkavanja 

In this article