IN4S reciklira lažne vijesti: Olena Zelenska ne prodaje djecu iz Ukrajine 

262

Skoro dvije i po godine prošle su od početka agresije Rusije na Ukrajinu. Paralelno sa agresijom na terenu odvija se i agresija na internetu gdje se praktično svakog dana u protekle dvije godine objavila neka dezinformacija vezana za predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegovu suprugu Olenu.  

Ruska dezinformativna mašina samo u posljednjih nekoliko mjeseci optuživala je Zelenskog da je kupio vilu kralja Čarlsa, da je potpisao dekret kojim želi da pripoji Ukrajini ruske teritorije, a svi se sjećamo optužbi da je vlasnik dvije skupocjene jahte, da je maltene već pobjegao u SAD… Sve te optužbe bile su lažne, i razobličilo ih je, uz brojne svjetske fakt-čekere, i Raskrinkavanje.  

Ni Olena nije pošteđena ovakvih nestina, pa smo tako raskrinkali dezinofrmacije o toma da ima ruski, pa onda i izraelski pasoš.  

U poređenju sa posljednjim tvrdnjama, optužbe da Olena Zelenska ima više pasoša su priča za djecu. Pro-ruski sajtovi i aktivisti, kako u Evropi tako i kod nas, ovoga puta tvrde da je Olena Zelenska umiješana u prodaju djece pedofilima.  

„Aktivisti za ljudska prava iz „Fondacije borbe protiv nepravde“ dobili su dokaze koji sugerišu da je neprofitna organizacija povezana sa Elenom Zelenskom, suprugom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, umiješana u otmicu i prodaju maloljetne djece iz Ukrajine pedofilima u zapadnim zemljama. Fondacija je identifikovala ukrajinske i evropske organizacije uključene u otmice djece, kao i rute koje se koriste za njihovo transportovanje do različitih međunarodnih destinacija. Takođe je otkrio imena istaknutih zapadnih zvaničnika i javnih ličnosti povezanih sa pedofilskim mrežama koje olakšavaju trgovinu decom“, prenosi IN4S pozivajući se na ruski propagandni sajt Politikus.  

Istovjetne tvrdnje da je supruga predsjednika Ukrajine umiješana u otmicu i prodaju djece, koje je objavio IN4S, a podijelili i drugi korisnici društvenih mreža, objavljivane su u novembru 2023, kad ih je raskrinkao StopFake.  

Tada se, kako objašnjava StopFake, kao autorka ovakvog istraživanja na sajtu DC Weekly, takođe od ranije poznatom po dezinformacijama a koji se bavio ovom „temom“, potpisivala izvjesna novinarka Džesika Devlin, za koju se ispostavilo da ne postoji.  

„Kroz obrnutu pretragu fotografija na Guglu saznali smo da je na fotografiji, koja navodno prikazuje Džesiku Devlin, zapravo kanadska spisateljica Džudi Batalion“, piše StopFake.  

Prema pisanju bugarske fakt-čeking organizacije factcheck.bg ova „vijest“ je, nakon Rusije, prvo objavljena na afričkom sajtu, na francuskom jeziku, Netafrique. StopFake dodaje da je „vijest“ pokupljena sa ruske onlajn publikacije Intel Drop, koja je već poznata po kreiranju i širenju lažnih vijesti.  

Osim opšte tvrdnje o trafikingu, u tekstovima se ne pojavljuje nikakav relevantan dokaz o navodnoj trgovini djecom.  

Fondacija Olene Zelenske, kojoj se sve ovo pripisuje, osnovana je u septembru 2022. godine i zapravo pomaže djeci pogođenoj ratom u Ukrajini, brine o njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju i pomaže im da nastave školovanje. Ono što je bitno istaći je da Fodnacija nema aktivnost odvođenja djece na sigurna mjesta gdje su manja žarišta sukoba, već se isključivo bavi njihovim zdravljem i obrazovanjem.  

Iz svega navedenog jasno je da se radi o lažnoj vijesti.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article